Gröndals cider


Till min hjälp för att förvandla äppelmust till cider så har jag flera olika sätt att låta cidern jäsa fram. Bland annat i ett ekfat på 50 liter. Fatet är s.k quarter cask eller octave, beroende på vem man frågar och är rakt igenom amerikansk vitek. Det byggdes i början av 2000-talet i Spanien och höll under de första åren olorosso-sherry som producerats i Cádiz i Andalusien. Efter några år hamnade faten hos då nystartade destilleriet Grythyttans Whisky och blev någon gång mellan 2010 och 2013 fyllda med svensk whisky. 2016 var resan för Grythyttan tyvärr över och hela lagret av 30-35.000 liter whisky köptes av Bergslagens Destilleri som genom åren har lanserat buteljeringar från detta lager och allteftersom faten har tömts så har de hittat nya ägare och nya användningar. Fat #94 har varit kvar hos Bergslagens och höll efter flera år med whisky även under den sista tiden rom från Guatemala. I oktober 2020 hamnade till slut fatet hos mig och har sedan dess hållt cider för slutmognad. 


De cidrar som hittils har buteljerats är dessa:


2021 #4 Lemon tree of feelings 

Jästid: 23 dagar

Äppelsort: Husmoder, ompressning

Beskrivning: Pressrester från "I´m made of poison". Efter 28 timmars lakning i vatten gav pressningen 38 liter must med lågt sockerinnehåll. Tanken att göra en surcider har funnits ett tag och det här var för mig ett bra tillfälle. Musten var något sur redan vid pressningen och jag valde att använda en jäst som kan producera både alkohol och mjölksyra. 

Upplaga: 62 flaskor á 33 cl

Alkoholhalt: 2,6%

Buteljerat: 2021-11-14


2021 #3 I´m made of poison

Jästid: 20 dagar

Äppelsort: Husmoder

Beskrivning: Efter överraskningen av smaken från de första Husmoder som hamnade i "Radium at first" så fick jag lite senare möjlighet att plocka mer av detta något okända äpple. Jag passade på att göra en sortäkta pressning och använde både ciderjäst och jäst för West Coast IPA, vilket gav cidern en ton av bitter citrus under jäsningen och senare har den smaken klingat av och blivit till en ren och tydlig smak av grönt äpple. En relativt hög syra och viss beska finns i smaken. 

Upplaga: 60 flaskor á 33 cl

Alkoholhalt: 6,7%

Buteljerat: 2021-10-09


2021 #2 Lace trimmed danger

Jästid: 17 dagar

Äppelsort: Oranie och Husmoder, ompressning

Beskrivning: Pressresterna från "Radium at first" fick tillbringa ett dygn ihop med kallt vatten och genomgick efter det en ny pressning. Den här musten blev betydligt mycket ljusare och mindre koncentrerad i smaken än den första pressningen. Efter 4 dagar med aktiv jäsning så tillsattes 1 liter vardera av koncentrerad saft av aronia och krikon. Ytterligare några dagar senare blev även runt 1 kg av svarta krusbär tillsatt i jäsningen. Det hela resulterade i en mellanröd och fruktig cider. 

Namnet Lace trimmed danger valdes innan buteljeringen gjordes och det är väl passande med tanke på att det är förenat med en viss risk att öppna dessa flaskor då de har ett väldigt högt övertryck. 

Upplaga: 18 flaskor á 75 cl & 6 flaskor á 33 cl

Alkoholhalt: 5,5%

Buteljerat: 2021-09-05


2021 #1 Radium at first

Jästid: 10 dagar

Äppelsort: Oranie och Husmoder 

Beskrivning: Tanken var från början att göra en cider av enbart Oranie, men vid plockningen fick jag möjlighet att ta med mig några kilon av Husmoder och då skörden av Oranie inte blev lite stor som förra året passade jag på att fylla ut den här pressningen med Husmoder. Som jäst provade jag att använda en öljäst för veteöl och resultatet blev en relativt mörk cider med smak av äpple, kolasås, skumbanan och lite kryddnejlika.

Upplaga: 28 flaskor á 75 cl & 5 flaskor á 33 cl

Alkoholhalt: 8,2%

Buteljerat: 2021-08-28


2020 First crush

Jästid: 26 dagar

Fatlagring: Pågående sedan 2020-10-15

Fat: #94 Fat Boy

Äppelsort: Transparente Blanche, Åkerö och Oranie

Beskrivning: Varje sort har först jästs i egna kärl som sortäkta och sedan blandats i fat #94. Den färdiga cidern består till lite över 30% av cider från fat #94 och resterande delar är sortäkta Transparente Blanche och Oranie som blandats i för att uppnå en välbalanserad smak.

2021-10-09: Fatet fylldes på med 13 liter ny cider av Åkerö som har lagrats i egna flaskor sedan tappningen. 

Upplaga: 14 flaskor á 75 cl tappat 2021-06-10

Alkoholhalt: Ursprungligen 9,4% (2021-10-09: 12,4%)

Buteljerat: 2021-06-10