Gröndals mjöd


Mjöd framställs i mindre batcher de tider på året då det inte finns äpplen att jobba med. Allt från enkel mjöd på honung, vatten och jäst till mer komplicerade blandningar av mer sällsynt honung, kryddor och örter samt annan jäst istället för vanlig jäst för mjöd. På samma sätt som hantverksöl har blivit allt mer populär i Sverige och som cidern är på väg att göra så kommer mjöden med stor sannolikhet att få en ny storhetstid om några år. De vanligaste mjödtyperna är: 

 - Mjöd; enkel mjöd på honung, vatten och jäst.

 - Cyser; vattnet har helt eller delvis ersatts av cider eller äppelmust.

 - Melomel; enkel mjöd där frukt har tillsatts under jäsningen.

 - Pyment; enkel mjöd där druvor eller druvmust tillsatts under jäsningen.

 - Braggot; Vattnet är helt eller delvis ersatt av vört eller mäsk.

 - Bouchet; honungen karameliseras för att få fram smaker av bränt socker, karamell eller marshmallows. Ofta tillsätts olika kryddor.


De mjöd som hittils har buteljerats är:


LBH - Lavendel-Björnbär-Humle

Mjödtyp: Methgelin / melomel

Jästid: 104 dagar

Honung: Flytande blomsterhonung, Ukrainskt ursprung

Beskrivning: Torkade lavendelblommor och frysta björnbär blandades med kokande vatten och när temperaturen sjunkit en del tillsattes vanlig flytande blomsterhonung. Vid omtappningen tillsattes mer björnbär och även en mindre mängd humle för att skapa en lätt bitter smak. Mjöden har fått en rosa-röd nyans som skiftar ganska stort beroende på hur man ser på mjöden.

Upplaga: 34 flaskor á 33 cl

Alkoholhalt: 11,1%

Buteljerat: 2022-04-03


PPTT - Plommon-Päron-Tranbär-Te

Mjödtyp: Melomel

Jästid: Pågår

Honung: Svarthonung, Ålbränna gård (Honung som haft ett högt innehåll av vax. Värmd i vattenbad för att skilja vax och honung) 

Beskrivning: 5 kg Queen Victoria-plommon från Rotebro kokade ihop med 3 liter vatten till en lättflytande sylt och det mesta av kärnorna sållades bort under koket. 10 liter vatten blandades med 4,5 kg honung som blandades med plommonsylten. Efter att mjöden jäst ut så var det dåligt med smak så för att förstärka den så tillsattes mer plommon, päron, torkade tranbär samt svart te för att bygga upp tanniner.

Upplaga: XX flaskor á 33 cl

Alkoholhalt: 8-15-ish %

Buteljerat:


Phat Aura 6/10/21

Mjödtyp: Bouchet (bouchet cyser)

Jästid: 51 dagar

Honung: Flytande blomsterhonung, Ukrainskt ursprung

Beskrivning: Originalreceptet på den här mjöden är från 1393 och beskriver hur man använder den finaste honungen som möjligt är och kokar den mörk i en kopparkittel. Jag valde att använda flytande blomsterhonung och koka under 30-40 minuter tills honungen blivit mörkt brun. Sedan kyldes den ner genom tillsättning av cider och vatten. Runt en vecka efter att jäsningen börjat tippades hela satsen över till en ny hink då väldigt mycket jästrester samlats på botten. Vid det här tillfället tillsatte jag även de kryddor som receptet beskriver; kryddnejlika, färsk ingefära, långpeppar och grains of heaven. 

Upplaga: 41 flaskor á 33 cl

Alkoholhalt: 7,9%

Buteljerat: 2021-08-01